Държавно първенство: Спринтова щафета, Средна и Спринт

Държавно първенство

През изминалият уикенд от 25-27 септември 2020, се проведе Държавно първенство в град Пловдив и в района на летовище ,,Студенец“. Започнахме с атрактивната спринтова смесена щафета, където заедно със съотборниците ми Надежда Стоянова, Апостол Атанасов и Елица Атанасова успяхме да завоюваме бронзовите медали след доста оспорвана надпревара. На следващия ден продължихме със средна дистанция, където успях да зовоювам втори бронзов медал. Последният ден  завърши със спринтова дистанция, където организаторите от СКО ,,Пловдив“ , ни бяха приготвили един изключително техничен маршрут в старата част на града.

Спринтова щафета

Първия старт се проведе в централната част на град Пловдив. Знаех, че имаме голям шанс да се борим за медалите, на база щафетите и хората които щяха да стартират в тях. След първи пост, където бяга Надя, бяхме на 2 минути изоставане на 9-та позиция, което разбира се, не ме притесняваше много, защото ние винаги сме били със силни мъжки постове и реално от нас зависеше до голяма степен нашето представяне. На втори пост Папи успя да навакса 4-ри позиции, но изостана времево поради грешка. Така след втори пост, нашата щафета се движеше на 5-та позиция с 2:36 минути изоставане зад отбора на Компас крос Русе. Дойде и моят ред. Реших още от старта да тръгна със всички сили и да наваксам изоставането и също така да направя колкото мога по-голяма преднина за последният ни пост – Елица Атанасова. Направих силно бягане и успях да изведа щафетата до 2-та позиция, но грешка за 7-ма ми костваше 25 секунди, с което не успях да направя комфортен аванс пред останалите, които бяха след нас. Разбира се, Ели даде всичко от себе си, за да задържи щафетата ни в медалите. Безапелационен победител стана отбора на Компас крос Русе, който още от 2-ри пост поведоха убедително пред останалите. Втори се нареди отборът на Младост Благоевград.

Мога да кажа, че това бе една от най-интересните смесени щафети в които съм участвал. Голям процент от състезанието се развиваше пред очите ни, което лично мен ме караше да се вълнувам повече и да следя нещата с по-голям интерес. А не всичко да е старт-видима-финал.

Карта спринтова щафета – 3-ти пост

Смесена щафета

Средна дистанция

Още един силен старт за мен и още един бронзов медал. Районът бе доста бърз за бягане с не толкова сложен маршрут, което предполагаше, че всяка грешка ще окаже влияние върху крайното класиране и резултатите могат да бъдат доста близки.

Стартирах една идея по-бавно, но бързо осъзнах,че с това темпо няма да го бъде и за това вдигнах скоростта, като се стараех да внимавам, за да не сгреша. Първата по-сериозна грешка бе за 6-та, където успях да разчета ситуацията, но не и да си я представя. Което пък от своя страна доведе до обикалянето на няколко скали и загуба от 50 секунди. Следващите точки успях да открия добре и не изостанах повече, но не успях и да наваксам от изоставането си. Следващата загуба отново около 50 секунди дойде за 15-та, където реших да бягам в началото по правата, но след това спуснах на пътя. Загубата дойде от това, че не знаех къде съм на пътя, въпреки големия брой ориентири и съответно бягах доста бавно и плахо в рамките на едни 200-250 метра, докато се ориентирам в ситуацията. Реших да вдигна още малко темпото и да се опитам до края на маршрута да бъда максималко бърз, но и безгрешен, с което за следващите няколко точки само наваксвах и намалих с около минута изоставането си. Последната по-голяма грешка отново в рамките на 50-те секунди бе за 23-та, където избягах доста несигурно последната част от отсечката, като също така и леко я подминах. В крайна сметка останах отново на 3-тата позиция но с много малка преднина пред четвърият, петият и шестият, които са в рамктие на 30 секунди след мен. Победител бе Ивайло Каменаров от Компас крос Русе, а втори е Иван Сираков от Вариант 5 Търговище.

Карта – средна дистанция

Държавно първенство

Спринт

Това е може би един от най-разочароващите ми стартове през последните 2-3 години, като още не мога да повярвам какво се случи…

Преди старта се чуствах горе долу добре, като в краката усещах понатрупаната умора. Като всеки друг спринт, знаех, че трябва да бъда изключително прецизен в ориентирането си, защото бегово малко изоставам на останалите си конкуренти. Така и беше… Беше, но само до 11-та точка (видимата), където водех с 27 секунди пред Иван Сираков и над 1:30 пред 3-тия и 4-тия във временното класиране с почти перфекно бягане до този момент. Но за 12-та се случи нещо, което още се чудя как стана. Вместо да завия на ляво по стълбите към точката, завих точно в обратната посока, което доведе до момент в който изобщо не знаех какво съм направих и къде съм отишъл. Дойде момент и на паника. Последва едно безцелно обикаляне на няколко улици докато в крайна сметка, не разбрах какво съм направил. Това ми коства 2:35 минути с което и изхвърчах от борбата за какъвто и да е медал. Оставих по още 25 секунди и за следващтие две точки. В крайна сметка останах едва 6-ти, което отново е добро класиране, като се има предвид общата ми загуба, но не е това което исках…

Имах голямото желание най-накрая да се преборя за по-добро класиране на държавно първенство и да не се задоволявам за пореден път със бронза, както се случва от доста време насам, но уви няма да е този път.

Следващата седмица са последните два старта от държавният спортен календар – дълга и щафета , които ще се проведат в района на вилна зона Ярема, на един много техничен район с който си имах проблеми преди години. Този път съм решен да направя всичко възможно да се добера до златния медал.

Карта – спринтова дистанция

Спринт

One thought on “Държавно първенство: Спринтова щафета, Средна и Спринт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *