Купа България – ден I

Валентин Шишков

Здравейте! Продължавам с анализите от изминалите състезания през 2019 година. Днес ще се върна към едно състезание, на което осъзнах доста важни уроци, за това как да подобря ориентирането си. Това е Купа България 2019 година. По-специално днес ще бъде първия състезателен ден, а в следващите статии ще разгледаме и останалите. Важно да отбележа, че тази година Купа България се проведе на доста тежък и интересен район край гр. Стрелча.

Купа България – ден I

Първия състезателен ден, според мен бе най-лесния от техническа гледна точка (това не значи, че не съм се мухарил). В по-голямата си част, маршрутът беше в по-лесните за ориентиране части от района. Не навлизаше много в пасажите с множеството камъни и скали. Бягаше се лесно на по-висока скорост, като лично аз избирах вариантите си основно според терена.

Технически, не съм доволен от своето бягане. Допуснах няколко грешки, като те бяха основно на по-лесните отсечки. Това ми коства близо 8 минути загуба в края на състезанието.. Физически също не се чуствах особенно свеж, понеже 2 дена преди състезанието се върнах от 10 дневен лагер в Чехия. Крайният резултат бе 5-то място на 6 минути изоставане след днешния победител – Ивайло Каменаров.

Отсечка 2-3

Качвам снимка със собсвения gps-сигнал, понеже от самото проследяване по време на състезанието тук сигнала ми не е точен.

За 3-та, дойде и първата грешка, която ми коства близо 4 минути. Въпреки отклонението ми в ляво, знаех от къде ще атакувам. След като не я открих и се стъписах, понеже не знаех какво точно се случи. Дори това, че се връщам нагоре точно в деренцето до точката, не ми помогна да разбера какво стана. Последва доста лутане  в района, докато не реших да се върна горе на полянката и от там с ходете да я намеря.

Отсечка 4-5

Като цяло, тук не се замислих за варианта и реших да бягам отдолу. Изглежда съм и единствния който избира този вариант. Смятах, че понеже е по ръба на гората, ще мога да се движа с по-висока скорост, също и качването не е голямо и така ще спечеля на останалите. Тук губя около 50 секунди от вариант, понеже имам и загуба при самата атаката от 30 секунди . Отново сигнала не е най-добрия, но реално стигам до деренцето след точката и от там се връщам.

 

Това бе и първата по технична част според мен от маршрута – отсечките между 12-16. Където взех в предвид множеството скали и камъни, както и участъците с по гъста гора, които намаляха видимоста и затрудняваха предвижването. Успях да се концентрирам и премина добре. Единсвената загуба тук бе за 13-та, около 35 секунди, където изпатнах в момент в който не знаех къде съм точно.

Отсечка 20-21

Това е една от отсечките, която изглежда затрудни и част от другите състезатели. Аз и Ивайло Каменаров, губим по около 30 секунди, като и двамата минаваме точно над контролната точка.

Когато съм шматка съм си шматка. Елементарна и глупава грешка. От много бързане и подценяване на отсечката, в момента в който излязох на полянката, тръгнах по пътя да хвана пътеката, погледнах я и си казах ,,това не е моята пътека“ и последва едно стоене и чудене на едно място какво се случи,  преди да продължа и да си взема точката. Замина цяла минута. Останалите точки до финала ги намерих без затруднения.

Важното, което успях да осъзная след този старт, се случи по време на анализа със другите състезатели. Коментирахме момента как след всяка грешка, успявам да се концентрирам и следващите няколко точки, да ги намеря с добри времена. Стигнахме до извода, че в моментите когато греша, се налага да сприрам за да се ориентирам в сутиацията. Вследствие на това, организмът ми се възстановява от умората и така, след като открия точката, за следващите тръгвам свеж, което довежда и до бягането на следващите точки добре. Съотвенто в момента, който отново умората понастъпи, идва и следваща грешка.

Личния извод

Това, което осъзнах в този ден бе много важно за мен. Опитвам се да бягам с по високо темпо, отколкото е моментната ми физическа подготовка. Това довежда до по-бързата умората и повлиява на ориентирането ми, вследствие на което допускам и грешки.

Това бе и втория ми анализ. Следващия път продължаваме и със втория ден от Купа България 2019. Надявам се да ви харесва и ще се радвам да коментирате и споделите вашето мнението по въпроса. Междувременно,, може да видите и пърия ми анализ, който е за Държавното първенство – Дълга дистанция

GPS – проследяването от състезанието може да го намерите тук

Резултати:                                                                                   Сплитове:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *