Купа България – ден III

Валентин Шишков

Ето, че стигнахме и до третия и последен ден, а именно преследването. Както винаги, той е най-интересния и динамичен старт от трите, поне за мен. Районът отново беше същия, така, че него няма да го коментирам повече. Равносметката от първите два дена бе следната. Ивайло Каменаров стартираше първи, на 5:19 минути след него Roman Zbranek. Трети е Николай Димитров на 9:35 минути и след това аз на 15.35 минути. Да не забравяме Теодор Йорданов и Димитър Желязков, които са на около 3 минути зад мен.

Преди старта, знаех, че с добро бягане, мога да сваля тези 6 минути до третото място. За жалост, 2-3 по-големи грешки ми костваха това, и успях да стопя разликата само наполовина. Класирането в края на деня се запази абсолютно същото както и в началото му.

Е нека направим и анализа.

Състезанието се разви доста динамично и интересно. По време на бягането имаше доста промени във временното водачество. В края на състезанието резултатие бяха доста близки. Първите 6-ма бяхме в по-малко от 2 минути.

Нека разгледаме и отсечките.

Отсечка 2-3

Още в началото допуснах грешка, която ми коства 2 минути. Основната причина е, че подцених отсечката и в момента, който стъпах на пътеката, вдигнах много скоростта. Това доведе до по-лоша преценка за разтоянието и ето го резултата.

Отсечка 5-6

Тук основната причина бе лошата посока, която си взех отново поради вдигане на скоростта над нивото ми на ориентиране. Но като цяло и още няколко човека, правят малки загуби между 10-20 секунди.

Отсечка 7-8

Учидих се като видях, че варианта който избираме заедно с Димитър Желязков е по-бърз от правата. Аз го избрах, не заради друго, а просто защото бе по-лесен за изпълнение. Не виждам, да е нещо кой знае по-добро от правата, но явно с малко го превъзхожда. Основния губещ тук е Теодор Йорданов, който прави подобна грешка като моята за 3-та.

Отсечка 9-10

За 10-та, няколко човека допускаме грешка в района на точката, като най-големия губещ е Ивайло Каменаров с 57 секунди от най-бързото време, което дава Roman Zbranek. Донякъде това е разбираемо, понеже в района на точката гората е по-гъста и видимоста бе доста ограничена. Следователно бе нужно да се подходи с повишено внимание.

Отсечка 13-14

Двамата основни губещи тук са Ивайло Каменаров и Димитър Желязков. Варианта, който те избират по пътеката и след това да качат 12-13 хоризонтала, не им донесе успех. Според мен правата тук е най-добрият вариант, понеже така или иначе следващата точка е на по високо ниво и се налага да се качва. Така, по правата това става постепенно, без да се налага да се катери рязко склона нагоре. И другата причина според мен е, че по правата е сравнително чисто, което незатруднява предвижването.

Отсечка 22-23

Основния губещ отново съм аз. Стигането до езерцето бе безпроблемно, но в момента в койта застанах пред скалата, гледаах картата, гледах камъните и бях като дванайсетгодишен, нищо не разбирах ( да не се обиждат дванайсетгодишните). Първо тръгнах леко в ляво, но се усетих, върнах се, погледнах втори път и вече успях да си нагодя ситуацията.

Отсечка 26-27

Апостол Атанасов с избора си на вариант от дясно на върха с камъните, губи близо 50 секунди. Моето мнениет тук е – да се бяга по познатото място, където се бяга за 23-та. Така минаваш по участък, който го знаеш, което позволява по-висока скорост и възможност за гледане на картата.

Отсечка 27-28

Основния ми конкурент с който се борих за третото място – Николай Димитров, допусна грешка от близо 40 секунди за късата 28-ма точка (явно компаса не си е гледал). Много пъти съм чувал, а и то си е нещо като неписано правило, че на късите отсечки най-много да загубиш време, отколкото да спечели. А загубата почти сигурно, че ще бъде по-голяма отколкото това, което можеш да спечелиш. Затова е много важно такива отсечки, никога да не се подценяват.

Е, това беше. Приключихме с анализа на стартовете от купа България 2019 и вярвам, че както аз така и вие, ще излечем поуките и занапред ще бъдем една идея по-добри в това което правим, а именно да се ориентираме.

Ако все още не сте прочели анализте от предните два дена може да го направите – ден първи  и ден втори

Изводите който направих за себе си:

1 – Най-важния , това което осъзнах през първия ден, а именно да балансирам бягането си.

2 – да не бързам.

3 – да не подценявам  отсечките, колкото и лесни да изглеждат.

4 – по време на атака на точките, както и при излизането от тях, да намалям скороста.

 


пълното gps проследяване може да видите тук

Резултати                                                    Сплитове

С това приключвам и тази статия. Ще се радвам да коментирате и дадете обратна връзка, за да мога занaпаред да подобрявам и развивам това което правя.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *