10 съвета които може да ви бъдат полезни

10 съвета от Валентин Шишков за ориентирането

Днес искам да споделя с вас няколко съвета, които могат да ви бъдат полезни и да ви помогнат да подобрите вашето ниво на ориентиране. Неща които вярвам, че е нужно да се практикуват и аз самия се опитам да го правя по време на тренировка и състезание ,,е не винаги се получава ама това е друга тема…“.  Ще се опитам да споделя неща които според мен са едни от най-важните и които фигурират почти на всякo еднo бягане с карта.

1. Тренирайте редовно

Тренировката е ключът към успеха, както във всичко останало, така и в ориентирането. Колкото повече време посветите за тренировка, толкова по-големи шансове имате за успех. Обръщайте внимание на навиците и уменията ви за ориентиране, понеже те в крайна сметка ще определят до колко ще е голям вашият успех.

2. Избирайте приоритетите си

Да тренираме е супер, но е нужно и да знаем и за какво тренираме. Да приоритизираме нашата подготовка така, че да сме възможно най-подготвени за важните за нас състезания. Пример: ако се готвите за купа България , за което всички състезания преди това, ще бъдат подготвителни (един вид тренировъчни) за нея.

3. Състезание като състезание

Има ли чак такова голямо значение какъв е ранга на състезанието? Знаците на картата са същите като на всички други, правилата също… Това е просто поредната битка със самите нас и от нас зависи просто да дадем най-доброто от себе си.

4. Игнорирайте другите състезатели

Да преминем и към същината. Да игнорираме другите състезатели е предизвикателство за много, донякъде и за мен.

Първо, нужно е да се абстрахираме за начина по които е вероятно да се представят другите състезатели. Ориентирането е индивидуален спорт и ние се състезаваме най-вече със самите себе си, както и останалите. Насочете усилията си върху нещата над които имате контрол, а това са вашите действия.

Второ, опитвайте се да не следвате други състезатели. Много е изкушаващо знам, особено ако са от по-добрите, но знайте, че имате трите основни неща да се справите успешно сами (вие, картата и компаса), друго не ви е нужно.

5. Бягане по посока

След като си вземете посока, е нужно да погледнете напред и нагоре  и да изберете отличителна характеристика (дърво, храст, камък…) далеч напред, към който обек да стигнете. Повтаряйте това често с поглед към компаса и след това да избирате отличителен обект напред пред вас, за да сте сигурни, че успявате да поддържате правилната посока.

6. Опростяване

Картата ни дава много информация, но не цялата тази информация ни е важна, за да открием контролната точка. Това което е нужно да направим е да определим кои са най-важните елементи (ориентири), които ще ни помогнат да се предвижваме по-бързо и уверено и така да открием контролната точка възможно най-безпроблемно е едно от важните умения в ориентирането.

7. Опорни ориентири

Използване на опорни ориентири –  целта при тях е да разделим отсечката на няколко по-малки, което е от изключителна важност за средните и дълги отсечки, които са едни от решаващите в едно състезание . Важното е да се използват големи и лесно забележими обекти които можем да видим от далеч, което ще повиши и нашата увереност и по-бързо придвижване.

8. Изходен ориентир

Изключително важно е когато избираме вариантите си да имаме и изходен ориентир в края на варианта от които ние атакуваме самата точка. По възможност е нужно да бъде колкото се може най-близо до контролната точка и също така да е лесно забележим (събиране на дерета, голям камък, връхче…). Така ще знаем къде се намираме с точност и намирането на точката ще бъде далеч по-лесно.

9. Излизане от контролната точка.

Освен атаката на точката чрез изходният ориентир, е нужно да усвоим и излизането от нея. Според мен това са двата най-ключови момента, където се греши най-много от състезателите (от мен също :D). Излизането от точката най-често отново се осъществява с близък до контролната точка обект, които е в посока към следващата точка.

10. Анализ

Колкото и да бягаме и да се състезатваме, напредък трудно може да има ако след тренировка и състезание не седнем и не направим анализ на нашето бягане, да си направим съответните изводи и поучим от тях. В днешно време с всички тези технологии, часовници, gps проследявания и какво ли още не, е изключително лесно да се направи качествен анализ в детайли на всяка една отсечка от маршрута.

Е, това беше от мен за днес, надявам се да съм бил полезен ако не със всичко, то поне с едно нещо, което вие ще се опитате да направите следващия път.

Състезателния сезон се заражда отново и ако искате да знаете как да се подготвите правилно за състезанията може да прочетете статията ми за това тук.

Ако ви е харесала статията и сте научили нещо полезно, споделете я, за да достигне до повече ориентировачи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *