Апостол Атанасов: Състезанието свършва на…

Апостол Атанасов

Здравейте! Подължаваме с поредното интервю, което ще ви даде още един поглед на това как най-правилно, да се подготвим и участваме в състезание. Днес е време и за един от малкото български ориентировачи, заслужили да бъдат окичени с златен медал от голямо международно състезание, а именно Европейското първенство за юноши и девойки. Това е Апостол Атанасов, едно от добре познатите имена сред ориентировачите в България. Наред с европейската титла през 2011 година в Чехия, е постигнал и още доста успехи по балканските и държавни първенства.

Нека да преминем и към неговите отговори.

 1. В какво се състои подготовката ти преди състезание? Каква информация се опитваш да събереш за съответното състезание, район, карта и др.? С какво ни помага тази информация?
 • Първо проверявам дали има стари карти от района и ако има такива, гледам маршрути, GPS тракове и правя анализ на района и коя ще е най-добрата стратегия по време на състезанието. Когато вече разбера какъв е района, знам какво да очаквам от самото състезание.
 1. Загрявката е важна част от всяко едно състезание. По какъв начин протича твоята загрявка? Какво включва и с каква продължителност е?
 • 1 час преди старта започвам да се приготвям за самото бягане, след което започва и загрявката. По принцип ми трябват около 2-2,5км, за да се чувствам загрял. Около 10мин преди горски старт започвам да правя упражнения, а преди спринт – 20мин. специални бегови и упражнения.
 1. Как се справяш с психическото напрежение преди състезание? Знаем, че това е сериозно предизвикателство, а и проблем на много състезатели…
 • На състезания в България не усещам психическо напрежение, но когато изляза на състезание с международно участие, гледам да се концентрирам върху моето бягане и да не обръщам внимание на другите, за съжаление, доста често тръгвам по-бързо и допускам грешки.
 1. Знаем, че доброто/лошото начало на едно състезание до голяма степен определя и крайния резултат. Разкажи ни за твоя подход в тези първи минути на състезанието. Спазваш ли някакви правила, които ти помагат?
 • Бавно и сигурно за първа. Освен това, по-бавно за първите 2-3 точки докато вляза в картата. Това означава, че за първа може и да заобиколя повече, но да не се загубя.
 1. Имаш ли някаква стратегия или нещо, което ти помага да се представиш добре по време на състезание?
 • Мисля точка за точка и се опитвам да не се влияя от други състезатели около мен.
 1. Да предположим, че допускаш грешка и не знаеш къде се намираш. Какъв подход ще използваш, за да се справиш със ситуацията?
 • Спирам на място и мисля кой е последния обект, на който съм 100% сигурен че съм бил. След това се опитвам да се сетя какво се е случило, след това – какво съм видял и къде може да съм отишъл.
 1. Защо е важно да разпускаме след състезание? Каква е ползата от него?
 • Разпускам, защото съм забелязал ефектът от бавното бягане след тежко натоварване. Въпреки умората и тежестта в краката, след кратко разпускане на следващия ден умората почти не се усеща.
 1. След като вече е преминало състезанието, идва време за анализ. По какъв начин правиш това, така че да извлечеш максимална полза от него?
 • Винаги си преглеждам вариантите, по които съм бягал. След това питам други състезатели как са се справили с отсечки, на които съм имал затруднения и накрая, задължително ако има GPS проследяване, го гледам точка по точка.
 1. Какъв съвет ще дадеш на младите състезатели, когато те застанат на старта?
 • Бавно и внимателно в началото; да забравят грешките по време на състезание, защото всички правят грешки; състезанието свършва на финала, а анализите се правят след това. До финалната станция, състезанието е точка за точка!

Като цяло, топлата вода е открита и това, което забелязвам е, че няма какво толкова ново да прочетем от всеки един човек. Много по-важното според мен е, че опитът и знанията който всеки един от тях е натрупал през годините е различен, което прави всеки един техен отговор на въпросите уникален сам по себе си.  Всеки един от тях каза, че подготовката преди състезание е важна, но всеки прави това по собствен уникален за него начин. Всеки един от тях каза, че загрявката е важна, но всеки прави това по собствен уникален за него начин и т.н. с всички останали неща.

Това бяха всички състезатели, на които аз лично съм много благодарен, че се съгласиха да споделят тук, своите знания и опит. Мисля си обаче, че няма как да минем и без мнението на треньорите и да ги оставим безгласни, затова от следващата седмица е време и за техните коментари по въпросите.

Предишното интервю с Димитър Желязков може да прочетете тук.

Ако ви е харесала публикацията и сте научили нещо полезно за себе си, то може да я споделите.

до следвашия път!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *