Димитър Желязков: Най-важното нещо е…

Димитър Желязков

Здравейте отново! Продължаваме с едно интервю, което е изключително смислено и много ама много стойностно. Днес е време да ви представя Димитър Желязков, който е един от младите елитни състезатели на България. Аз лично много му се възхищавам на упоритостта и целеустремеността, както и на желанието да се развива в ориентирането.

Нека прочетем и неговите отговори.

 1. В какво се състои подготовката ти преди състезание? Каква информация се опитваш да събереш за съответното състезание, район, карта и др.? С какво ни помага тази информация?
 • Предварителната информация преди състезание е много важна. Когато ми предстои важен старт (контролен старт за НО, старт от ДСК, старт от Международния календар) винаги подхождам много отговорно към него. Запознавам се подробно с информацията, която ми е предоставена от организаторите. След това търся стари карти (ако има такива) от района на който ще се проведе даденото състезание. Предвид какво те очаква в самото състезание (грунд, профил на район, растителност, надморска височина, характерни особености на района) можеш да си структурираш подготовката по начин, който да се доближава максимално близо до състезателните трасета. Тази информация ни помага да бъдем по-подготвени за важните стартове, които ни предстоят.
 1. Загрявката е важна част от всяко едно състезание. По какъв начин протича твоята загрявка? Какво включва и с каква продължителност е?
 • Загрявката е задължителен етап в тренировъчната/състезателна сесия. Тя подготвя тялото и организма за предстоящото натоварване. Чрез нея ние намаляваме възможността за появата на нежелани травми. Преди да започна моята основна тренировка или състезание, извършвам кратко леко бягане в порядъка на 10-15 мин, след това правя общо развиващи упражнения за тялото и в зависимост от типа тренировка/състезание което ми предстои, включвам специални бегови упражнения + ускорения. Всичко това е в рамките на 30 мин.
 1. Как се справяш с психическото напрежение преди състезание? Знаем, че това е сериозно предизвикателство, а и проблем на много състезатели…
 • Напрежението е неизбежна част на всеки един спортист.  Естествено, колкото по отговорно и важно е дадено състезание, толкова то расте. Като всеки спортист, така и аз в това число много пъти неконтролируемото напрежение ми е създавало проблеми. С времето се научих (или се опитвам да си го налагам), че напрежението е много хубаво нещо, което те кара да дадеш нужното внимание в дадения момент. Когато заставаш на старт трябва да си уверен в себе си и да знаеш, че ти си достатъчно подготвен за това, което те очаква.
 1. Знаем, че доброто/лошото начало на едно състезание до голяма степен определя и крайния резултат. Разкажи ни за твоя подход в тези първи минути на състезанието. Спазваш ли някакви правила, които ти помагат?
 • Това е много относителна теория. Към всяко едно състезание трябва да се подходи с нужното внимание. Много пъти, когато участваме на маловажни стартове, подценяваме ситуацията и допускането на грешки още от самото начало става неизбежна част. За това:
 • към първите точки от маршрута трябва да се подходи внимателно и сигурно;
 • да се запознаем с терена;
 • да се запознаем с начина на изобразяване на картографа;
 • да успокоим напрежението, което се е създало преди да стартираме
 • Когато безпроблемно намерим първите няколко точки от маршрута, ние ще сме добили нужната сигурност и ще може да се фокусираме към другата величина, пряко свързана с представянето ни – скоростта на предвижване.
 1. Имаш ли някаква стратегия или нещо, което ти помага да се представиш добре по време на състезание?
 • С годините опит които добих, разбрах за самия себе си, че когато заставам на старт трябва да съм спокоен, уверен и сигурен в нещата, които правя. Проявявам нужния респект към ранга на състезанието, района и маршрута, и правило номер 1 – да се забавлявам! Има няколко правила, които трябва да спазваме, за да може да сме удовлетворени от себе си след финала. Това са: осеверена карта, изходен и опорен ориентир, атака към контролната точка, избор на варианти, измерване на разстояние (при нужда).
 1. Да предположим, че допускаш грешка и не знаеш къде се намираш. Какъв подход ще използваш, за да се справиш със ситуацията?
 • Опитвам се момента на „не зная къде се намирам“ да го елиминирам изцяло. Но естествено, изпадал съм в такива ситуации. Най-правилния начин е да се върнем до мястото, на което сме знаели къде се намираме на 100%. Другия вариант е, да стигнем/намерим голям ориентир, по който може да определим нашето точно местоположение. Не харесвам да бягаш в неизвестна посока и да чакаш точката да те удари или да се намериш „ей така“. И друга препоръка за малките (и големите) ориентировачи – опитвайте се да не питате в гората „може ли да ми кажете къде се намирам, ама на моята карта“ .
 1. Защо е важно да разпускаме след състезание? Каква е ползата от него?
 • Както загрявката, така и разпускането е задължителна част от извършената от нас физическа дейност. Целта на разпускането е да върнем жизнените процеси в тялото си постепенно, без резки промени. Разпускането може да се извърши с леко бягане в рамките на 10-15 мин + задържащи напрежение упражнения, за освобождаване на натрупалото се напрежение в мускулите.
 1. След като вече е преминало състезанието, идва време за анализ. По какъв начин правиш това, така че да извлечеш максимална полза от него?
 • Благодарение на съвременните технологии вече и много по лесно да направиш анализ както на самия себе си, така и на останалите състезатели взели участие в състезанието или тренировката. Ако в определеното състезание/тренировка се е използвало GPS проследяване може да направим своя анализ благодарение на това. Ако тази система е липсвала, може също така да използваме собствения си GPS часовник, от който може да вземем информация за предвижването си по време на маршрута, скорост, време, участъци със забавяне и т.н. Също така, платформата на Wordofo – 3D Rerun ни позволява да направим подробен анализ на всички участници, участвали с GPS устройства, или при липса на такива, които са си качили тренировъчните/състезателни „тракове“ в системата.
 1. Какъв съвет ще дадеш на младите състезатели, когато те застанат на старта?
 • Надявам се и аз да влизам в числото „млади състезатели“ . Най-важното нещо е да се забавляват. Да се радват и да бъдат благодарни, че имат възможността да посещават толкова много места в България и чужбина, които едва ли техните приятели и съученици биха посетили. Да бъдат достатъчно мотивирани, амбициозни и да вярват в себе си! А всичко друго ще научат от треньорите си.

Мисля, че това, което е споделил с нас са почти всички, ако не всички, важни аспекти и части от пъзела за това, ние да се подготвим и съответно да се представим успешно на състезание. Но както знаете, освен да знаем какво е нужно да направим, ще трябва и да го направим, за да се случи.

Следващата седмица продължаваме, а предишното интервю с Кристина Иванова може да прочетете тук.

Ако ви е харесала публикацията и сте научили нещо полезно за себе си, то може да я споделите.

До скоро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *