Анализ – ДП 20-21 дълга дистанция-2020

ДП 20-21 дълга дистанция

И последните два старта от държавният споретен календар – дълга дистанция и щафета преминаха. Днес ще се опитам да направя кратък анализ на дългата дистанция. На интересните отсечни и на някой от ключовите моменти, които се случиха по време на състезанието.

Като цяло състезанието премина по интересен за мен начин от началото до края. Имаше много моменти на смяна на водачеството, особенно в първата част, където няколко от фаворитите включително и аз сгрешихме. В крайна сметка класирането накрая не беше много по-различно и отново най-добре подготвените бяха в челото. Победител стана Иван Сираков, 2-ри се класира Ивайло Каменаров, а 3-ти останах Аз с което повторих класирането си от миналата година. Важно е да отбележа, че старта беше ,,масов старт“ за всички възрастови групи с 2 смени на картата за нашата група – М21Е.

Първа точка

1-ва точка

 

1-ва точка бе и първата дълга отсечка в състезанието, която беше и еднаква за всички групи. Това доведе до разтегляне на състезателите още в самото начало. Два варианта, които осново се набиват на очи е този близо до правата в началото и след това спускане по склона, пресичането на реката и хващането на пътеката почти до точката от където бяга и Николай Димитров. Втория е бързо изнасяне до асфалтовия път и след това използването на пътеките почти до самата точка, където бягаме и много от останалите състезатели. Варианта на Николай Димитров е с около 700м по къс, но трудният за бягане пресечен терен с доста паднала маса, забавяше много предвижването в гората. Варианта от ляво е видимо по-бърз според времената, коита са дадени, най-вече на Стефчо, който успя да избяга отсечката чисто. Почти всички останали, че и аз разбира се, грешим в последната част. Мисля, че се подведохме един друг и влязохме по-рано през гората, с което излязохме в дясно от точката. Загубите ни са от 2:30 за Иван Сираков, през 4 минути за мен и Иво и 5 минути за Папи. На мен варианта по асфалта ми се наби първи на очи, но и като цяло бих изпрал него.

GPS – 1-ва точка

gps -purva

 

Пета точка

Преди нея следва и първата ,,вилица“ за 2-ра и 3-та, където с доброто бягане групата ни на губещите след 1-ва точка, успяхме да понаваксаме изоставането си. На 5-та точка, вече нещата започнаха да се нареждат както му е реда. Почти всички от фаворитите сме вече в челната група и сме заедно. Стефчо, след грешки за 4-та и 5-та губи преднината си. Иван Сираков също има загуба на 3-та.

Заедно със Стефчо, правим идентична грешка за 5-та. Аз след като излязох по дерето, бягах малко по пътя и влязох в гората, за да тръгна по билото, по което бягат Иван и Иво, но явно съм направил паралелна грешка и съм се качил на другото, което изглежда е направил и Стефан.

точка - 5

 

Първа точка след смяната на картата

Тук отново Стефан успя да избяга отсечката много чисто и отново да направи преднина на останалите. Ясно е видимо, че по-заобиколният вариант в дясно по пътека е най-бърз. Иван бяга най-близо до правата, малко по в страни са Папи и Владо. Аз правя грешката да вляза в гората по посока към реката, защото в началото не видях пътеката.

след първата смяна

В следващите точки, отново по вилиците, се обосноваха две двойки – Аз с Иво и Стефчо с Иван, които бяха на около 40 секунди пред нас.

Втората дълга отсечка

втора дълга отсечка

 

Втората дълга отсечка заедно с Иво успяхме да избягаме много добре и да съкратим разликата между нас и другата двойка и на точката бяхме вече заедно. Може би помогна това, че ги виждахме почти през цялото време. Аз първо си мислих да избягам варианта от дясно по асфалта в първата част, след това по пътеката, но рязкото качване на края ме отказа, защото вече бях поизморен. Затова заедно с Иво, излязох ме по дерето на пътеката през уличките до пътеката в близост до финала и атакувахме точката от горе, както направиха Иван и Стефчо.

втора дълга с гпс

 

Все пак варианта от дясно където бяга Тео, не е много губещ и може да се каже, че двата са равностойни.  Различното преминаване на двете двойки в близост до финала, ни печели малко време, но реално все още не бяхме ги застигнали.

Следващите точки отново бяха вилици, където само Стефчо имаше различна и след негова грешка на една от тях той изостана. Също така, след грешка около 25-30 секунди на мен и Иво за една от следващите точки, Иван ни направи разлика. Така след втората смяна на картата, Иван бе с малка преднина пред нас с Иво.

Първа точка след втората смяна

На нея единствено Иво бяга направо, където губи около минута. Всички останали по пътя сме почти с равно време, което отново показва, че бягането по пътеките е най-оптималното и бързо.

трето кръгче

 

Втора и трета точка след втората смяна

За жялост не успях да запазя преднината, която бях направил на Иво. На следващите две точки губя по около 2 минути на всяка, което дори ме притесни, че мога да загубя и борбата за медала. Доста бях изморен и не успявах да мисля по най-добрият начин. За първата реших да се кача до пътеката и да разбера къде съм. За следващата просто не успях да се оправя в района на точката. Дори и след като спрях да погледна добре картата и разбрах къде точно да търся и на какво, отново ми отне време да я намеря.

map 3 -mistakes

 

В крайна сметка успях да спечеля поредният си бронзов медал тази година.

Като заключение, мога да кажа, че състезанието беше доста интересно. Тежък терен, на който наистина се искаше добра подготовка. ,,Добре, че имаше пътеки, че иначе не знам как щях да се прибера“.

Единственото, което не ми допадна е, че маршрутът въртеше в една и съща поуса, което е обяснимо, за да може да бъде еднакво за всички и всеки да мине и по двете вилици. Не мога да се оплача разбира се, защото реално каквото е за мен, такова е и за всички останали и нито те, нито аз имаме някаква преднина.

Изводи:

1 – да се старая да не се повлиявам от другите състезатели.

2 – да внимавам повече и да се подсигурявам добре когато вече съм изморен, за да мога да не допускам греша.

Може да разгледате gps- проследяването детайлно на loggator.com

Ако ви е харесала статията и сте научили нещо полезно, споделете я, за да достигне до повече ориентировачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *