Държавното първенство по коло-ориентиране

Държавно първенство по коло-ориентиране

След две години прекъсване отново взех участие в държавното първенство по коло-ориентиране, което се проведе в селата Зараево и Козица в близост до гр. Попово. Въпреки, че бях без никакви цели и очаквания, както и без предварителна подготовка за него, успях да се представя на ниво. Разбира се заставах на стартовете с ясното съзнание, че ще дам всичко от себе си във всеки един от тях. Мога да кажа, че се чуствах добре на всички стартове и успявах да карам почти идеално във всяки един от тях. Определено мога да кажа, че си припомних колко хубаво е преживяването, както и различната обстановка спрямо лятното ориентиране.

Моят отбор спа на палатки както и много други, което също допринесе за приятното изкарване, а и аз не бях го правил от много време, но мога да кажа, че ми хареса и занапред ще се опитвам, това да се случва по-често. Атмосферата и купона както винаги бяха на макс през цялото време.

Спринтова дистанция коло-ориентиране

Първия старт бе спринта, който се проведе по улиците на с. Зараево. Успях да направя силно каране, но за жалост планшета ми се разхлаби още в самото началото на маршрута, поради което се налагаше на моменти да карам много бавно, за да го държа с ръка и съответно да намирам за пореден път къде се намирам, понеже не спираше да се върти. Опитах се да запомням целите отсечки, за да се налага по-малко да гледам картата, което пък доведе и до две спирания, защото ня бях разчел изцяло отсечката както трябва. Класирах се 7-ми на 3:43 минути изоставане от победителят Станимир Беломъжев, като губя според мен около 2 минути за целия маршрут, което пък бе достатъчно да се добера до 2-то място.

Карта – спринтова дистанция

Дълга дистанция коло-ориентиране

След доброто ми представяне предния ден, като изключим техническия проблем с планшета, имах някаква надежда, че мога да се докопам и до медал. На старта имаше леко напрежение в мен, но веднага след старта то се изпари. Той не беше най-добрия за мен, но и за много други. Пътят веднага след старта в дясно който не беше даден на картата защото стартирахме точно в нейния край подведе много от състезателите да тръгнат по него. Аз успях да се измъкна без много загуба, понеже бързо усетих, че нещо не е наред и се върнах на К-точка. След това карането ми потръгна добре, карах с добра скорост и се ориентирах лесно в ситуациите които организаторите от СКО Вариант 5 ни бяха приготвили. Стараех се на стръмните и дълги изкачвания (които не бяха никак малко) да поддържам равномерна скорост още от самото им начало, за да мога да съхраня и разпределя силите си за целият маршрут. Падане на веригата за 4-та точка ми коства около минута повече стоене на подкрепителния пунк. За 9-та не избрах най-оптималния вариант, което ми коста около 2 минути.

В края на краищата успях да се класирам на 3-то място само на 50 секунди от второто място. Първото от ново бе за Станимир Беломъжев.

Карта – дълга дистанция

Щафета коло-ориентиране

Дойде време и за най-интересният старт. Като цяло те са моментите в които успявам най-добре да се мобилизирам и раздам до край, като и този път това не беше изключение. Заедно в щафета с Апостол Атанасов на 1-ви пост и баща му Александър Атанасов на 2-ри, успяхме да се наредим 9-ти в доста голяма конкуренция. Аз успях да направя силно каране на 3-ти пост с най-добро време от всички състезатели, въпреки не доброто ми изпълнение за 1-ва точка, където не успях да хвана малката пътека и минах през гората, което ме позабави.

Карта- щафета

Дървано първенство коло-ориентиране, щафета

Като заключение мога да кажа, че наистина ми бе приятно да си припомня какво е да участваш в коло-ориентиране. Доволен съм от своето представяне, и най-вече от физическото си състояние, защото тепърва важните стартове за които се готвя толкова време предстоят.

Благодарности и на ТД ,,Трапезица 1902″ които осигуриха моето и още два много яки велосипеда за участието на отбора ни в състезанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *