Иван Сираков: Често грешах, както много други…

Иван Сираков

Здравейте! Продължаваме с пълна сила и към следващото интервю. Поради невъзможност на човека (няма да споменавам кой) да отговори да въпросите, свързани с тренировъчния процес, продължаваме със следващата тема – подготовката и участието в състезания. Разбира се, когато отговори, и те ще бъдат публикувани по-напред във времето.

Нека разберем сега, какво ни е нужно и какво да правим, за да се представим успешно на състезание с нашия първи гост на тази тема – Иван Сираков. За тези, които не знаят, а и за тези, които знаят да припомня, че Иван е единственият човек, донесъл медал на България от Световно първенство за младежи и девойки. Като човек, той е готин, позитивен, скромен, вечно ухилен до уши и винаги готов да помогне на другите.

Стига съм се обяснявал, нека прочетем и нещо смислено от него.

 1. В какво се състои подготовката ти преди състезание? Каква информация се опитваш да събереш за съответното състезание, район, карта и др.? С какво ни помага тази информация?
 • Не за всяко състезание правя проучване, а само за тези, които са по-важни или пък ми е интересно. Опитвам се да придобия представа какво представлява терена – ако има стара карта, характеристики и описание на района и по този начин да изградя някаква тактика – как ще се ориентирам, на какво ще разчитам, какви варианти ще избирам и т.н.
 1. Загрявката е важна част от всяко едно състезание. По какъв начин протича твоята загрявка? Какво включва и с каква продължителност е?
 • Отново има значение за къде точно загрявам и в какво физическо състояние съм (ако вече са минали няколко старта от първенството или още съм свеж и т.н.). По принцип 15-20 минути леко бягане, общо развиващи и специално бегови упражнения, малко стречинг, някое ускорение или малко по-живо бягане. Не залагам на максимални отсечки като замаян преди старт.
 1. Как се справяш с психическото напрежение преди състезание? Знаем, че това е сериозно предизвикателство, а и проблем на много състезатели…
 • Ами опитвам да се концентрирам върху нещата, които ще правя в гората, а не върху обстановката. Като цяло имам достатъчно опит, но въпреки това винаги има притеснение и напрежение преди по-важни или интересни стартове. Разбира се, доста по-лесно се справям в повечето случаи, заради опита, който имам.
 1. Знаем, че доброто/лошото начало на едно състезание до голяма степен определя и крайния резултат. Разкажи ни за твоя подход в тези първи минути на състезанието. Спазваш ли някакви правила, които ти помагат?
 • Често грешах, както много други, за ключовата 1-ва точка. Днес се опитвам да контролирам ситуацията по-добре, да съм сигурен и да не допускам грешка. Освен това много по-лесно се „рестартирам“ след евентуална загуба.
 • Този по-внимателен старт понякога носи доста негативи, когато преследваш високо спортно постижение в международни стартове, затова се старая да не съм много пасивен.
 1. Имаш ли някаква стратегия или нещо, което ти помага да се представиш добре по време на състезание?
 • Правилното и чисто ориентиране винаги трябва да бъде приоритет, тъй като загубите, особено ако не са много малки, не могат да се компенсират с бягане. По-добре да се инвестира повече време в намирането на точките, отколкото в изстискване на физическия максимум.
 1. Да предположим, че допускаш грешка и не знаеш къде се намираш. Какъв подход ще използваш, за да се справиш със ситуацията?
 • Едно време щях да бягам насам натам. Сега просто спирам, връщам лентата малко назад – от къде съм тръгнал, какво съм видял и къде може да съм сега – оглеждам се наоколо за характерни обекти и чак тогава предприемам мерки.
 1. Защо е важно да разпускаме след състезание? Каква е ползата от него?
 • Трябва да нормализираме работата на организма, да отпуснем мускулатурата и така да спомогнем за възстановяването.
 1. След като вече е преминало състезанието, идва време за анализ. По какъв начин правиш това, така че да извлечеш максимална полза от него?
 • Свалям GPS сигнала от suunto-то си и го наслагвам върху картата – така преглеждам още няколко пъти къде съм се представял добре и къде съм бил по-бавен. Ако има възможност да направя GPS сравнение с останали състезатели е още по-добре. Тогава се виждат повече детайли.
 1. Какъв съвет ще дадеш на младите състезатели, когато те застанат на старта?
 • Да не мислят за глупости, а да се фокусират върху това, което им предстои – картата, компаса, стратегията и тактиката за предстоящия старт. Не прибързвайте и не бягайте нанякъде без да знаете какво правите. Първо помислете и тогава се впускайте в действие.

Аз мисля, че много от нещата са наистина ценни. Разбира се, както той сам каза, те са продиктувани от дългогодишния му опит и мисля, че можем да се възползваме от него, а не тепърва да откриваме топлата вода.

Следващата седмица продължаваме и с единствената жена, която има не по-малко опит от Иван.

Може да последвате Иван във facebook, както и да видите неговия сайт – ivansirakov.com, да разгледате неговите карти с варианти и каквото там си харесате.

Може да прочетете и предишното интервю с Николай Димитров на тема „Тренировъчният процес“ тук, че с този китайски вирус не се знае кога ще открием състезателния сезон, а трябва да се тренира!

Ако ви е харесала публикацията и сте научили нещо полезно, то може да я споделите.

До следващия път!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *