Кристина Иванова: Интересното в ориентирането е..

Кристина Иванова

Здравейте! Днес е време и за единствената жена, а именно Кристина Иванова. Криси е една от най-добрите състезателки на България през последните няколко години. През годините тя е постигнала много добри резултати както на национално, така и на международно ниво, като те не са само в ориентирането, но и в различни кросове и бягания. Винаги се е старала да се развива и подобрява резултатите си и затова смятам, че ще ни бъде интересно да прочетем нейните отговори.

Нека да започваме.

 1. В какво се състои подготовката ти преди състезание? Каква информация се опитваш да събереш за съответното състезание, район, карта и др.? С какво ни помага тази информация?
 • Преди състезание чета бюлетина, най-вече техническата характеристика и дължина на маршрутите, ако има стара карта я разглеждам и се запознавам с терена. Помага ми да разбера какво ме очаква и съответно да изградя някаква стратегия за самия старт.
 1. Загрявката е важна част от всяко едно състезание. По какъв начин протича твоята загрявка? Какво включва и с каква продължителност е?
 • Загрявката е наистина важна, за да подготви организма за предстоящото натоварване. Аз загрявам около 30 минути преди старт. Бягам около 2-3км (11-16 минути), след това правя ОРУ (общо развиващи упражнения) и СБУ (специално бегови упражнения), понякога пускам ускорения или няколко отсечки.
 1. Как се справяш с психическото напрежение преди състезание? Знаем, че това е сериозно предизвикателство, а и проблем на много състезатели…
 • Не се справям, напрежение винаги има. Опитвам се да си мисля за маршрута и нещата, които трябва да правя по време на състезанието.
 1. Знаем, че доброто/лошото начало на едно състезание до голяма степен определя и крайния резултат. Разкажи ни за твоя подход в тези първи минути на състезанието. Спазваш ли някакви правила, които ти помагат?
 • Опитвам се да изпълня инструкциите на треньора и да остана спокойна. Доста често имам загуба в началото на маршрута, може би не успявам да се концентрирам и овладея емоциите, затова предпочитам по-бавно и сигурно стартиране.
 1. Имаш ли някаква стратегия или нещо, което ти помага да се представиш добре по време на състезание?
 •  Интересното в ориентирането е, че всеки път терена е различен и специфичен, опитвам се да изградя стратегия преди старта от дадената ни информация или ако има стара карта на района.
 1. Да предположим, че допускаш грешка и не знаеш къде се намираш. Какъв подход ще използваш, за да се справиш със ситуацията?
 • Спирам, оглеждам терена и виждам на картата къде мога да съм, ако съм се движила в правилна посока бързо ще се справя със ситуацията. Както често ми казват, не мога да се телепортирам. Ако пък съм се отклонила доста гледам големите форми.
 1. Защо е важно да разпускаме след състезание? Каква е ползата от него?
 • Мускулите да се отпуснат, да се възстановим по-бързо и да се чувстваме по-добре.
 1. След като вече е преминало състезанието, идва време за анализ. По какъв начин правиш това, така че да извлечеш максимална полза от него?
 • Бягам с GPS часовник, свалям сигнала и го наслагвам на картата, така разбирам къде и колко съм загубила. Коментирам с приятели и треньори и се опитвам да разбера причината.
 1. Какъв съвет ще дадеш на младите състезатели, когато те застанат на старта?
 • Спазвайте правилата, не прибързвайте, покажете какво сте научили, наслаждавайте се и се кефете по време на маршрута! Резултатите ще дойдат сами.

Мисля, че Криси е споделила някои много важни неща. Имаше и такива в които препознах и себе си, като отговора и на четвърти въпрос примерно. Мисля, че всеки от нас може да се поучи от нейния опит и знания, както и да си вземе нещо и да го приложи за себе си.

Следващата седмица продължаваме с човек, който се е постарал наистина да отговори максимално подробно на всeки един въпрос и да ни даде въжможно най-доброто от себе си.

Предишното интервю с Иван Сираков може да прочете тук.

Ако ви е харесала публикацията и сте научили нещо полезно, то може да я споделите.

До следващия път!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *