Николай Димитров: Защото ние ориентировачите сме…

Николай Димитров

Здравейте! Време е за второто интервю от поредицата. Правя тези интервюта с цел по-опитните и елитни състезатели в България да споделят с нас своя опит и знания, които са научили през годините, а ние от своя страна да се поучим от тях.

Днес продължаваме с едно добре познато име в средите на българското ориентиране. Това е Николай Димитров или по-известен като Коко. Той е един от хората, на които аз лично много се кефя. Въпреки, че вече е ветеран, продължава да се раздава на 100%, когато участва на състезанията и от време на време шамаросва нас, младите лъвчета, когато най-малко очакваме. Накратко, това е и човекът, който може да Ви отговори на всички въпроси свързани с възстановяването и хранителните добавки, както и да Ви осигури най-доброто според Вашите цели и нужди.

Нека да прочетем какво ни отговоря и той.

 1. Голяма част от по-опитните състезатели в България нямат треньор. Ти имаш ли треньор? Защо?
 • В момента не, последно съм работил с Валентин Гърков и Пламен Недялков, преди 20 години. Защото не тренирам професионално и целенасочено, а вече съм и ветеран. Да речем, че сам контролирам подготовката си, което не е много редно.
 1. Използваш ли тренировъчен план, който да следваш или тренираш ден за ден? Кой го изготвя, какво вклюва, и за какъв период от време е?
 • Планирам подготовката си в зависимост от плана за участие в състезания, като най-вече се подготвям на по-високи обороти за Ски-ориентиране. Пикът на формата ми е през февруари и март. Планирам на тримесечие, месец, седмица. Стремя се да се явявам на функционални изследвания на всеки 6 месеца, за да имам възможността да планувам подготовката си зряло и да избегна грешки и травми.
 1. Приоритизираш ли своя тренировъчен процес според това дали си в състезателен или подготвителен сезон? До колко е важно това според теб?
 • 100%. Обикновено наблягам на подготвителния период. Никога не съм бил професионалист. Ако не приоритизирам, лесно ще се травмирам или преуморя фатално, което се е случвало многократно.
 1. Знаем, че през зимните месеци протича нашия подготвителен сезон за следващата година. В какво се изразяват най-често тренировките ти през него и какво включват те?
 • При мен през последните 10 години е наопаки. Подготвителния период е в края на лятото и есента, състезателният е зимата, а през-пролетта преходен. През лятото избирам няколко старта, които ми пасват и опитвам да направя втори връх, но не винаги успявам.
 1. Как запазваш формата си по време на състезателния сезон? Знаем, че в нашия спорт програмата от състезания е много интензивна, а също така и продължителна.
 • Много трудно влизам във топ форма и  лесно, бързо излизам. Обичайно редуцирам анаеробни и спринтови усилия и дистанции, като повечето стартове са ми тренировки с оптимално темпо, но инстинктивно се опитвам да се представя добре и не мога да се абстрахирам от резултата.
 1. Да отворим въпроса и за хранителните добавки. Използваш ли такива, с какво ни помагат те и за какво трябва да внимаваме?
 • Химиятааа… Това е моята специалност. Аз съм фармацевт, доста чета, интересувам се и имам претенции да разбирам ефекта на повечето добавки, насочени към спортиста. В днешно време елитния спорт е немислим без оптимално възстановяване, включително и медикаментозно. Това много често се подценява и състезателите се сещат за възстановяване само преди важно състезание или при преумора. Да, аз използвам добавки, мисля, че всички са наясно, но не безразборно и с шепите, а осъзнато и в зависимост от целите, които преследвам. Но никоя добавка не може да замени тренировка!
 1. Друг важен елемент са техническите тренировки. Къде попадат те в твоята подготовка и как балансираш междутехническата и физическата подготовка?
 • Изключително важно е да се практикуват, но на мен все не ми остава време и ако го правя е спорадично /лошо/. На организиран лагер не съм бил от няколко години. Последно си спомням преди Юкола, имахме няколко технически тренировки и беше МНОГО ЯКО!
 1. На какво трябва да наблягаме по време на техническите тренировки, така че да се възползваме максимално от тях?
 • Трябва да са максимално близки дo състезанията, които предстоят. Аз не обичам спринтовете, затова такива тренировки не ме кефят, но тежки, пресечени, гъсти терени в планините, с камъни и микроформи ме предизвикват и определено ме правят по-добър и щастлив!
 1. Какъв съвет би дал/а на младите състезатели по ориентиране в България за тяхната подготовка?
 • Искам да пожелая успех на младите състезатели! Нека слушат треньорите си! Да не спират да се интересуват, сега е по-лесно, всичко е достъпно на няколко клика. Да се мотивират от успехите и неуспехите си. Да бъдат фокусирани, но да изпробват различни натоварвания, аеробни и силови, както и други спортове, защото ние ориентировачите сме ,,НАЙ-ЯКИТЕ КОПЕЛЕТА“ – ски бягане, колоездене, плуване, триатлон, гребане, спортни игри, особено в подготвителния и преходен период. Според мен се развиват умения и качества, които могат да са полезни – сила, баланс, издръжливост на болка. Винаги да се кефят и забавляат и да знаят, че съм им ФЕН, защото бъдещето е ТЯХНО!

На мен лично много ми хареса, че и за тази малка кауза се е раздал на 100%. Наистина се е постарал да отговори максимално добре на всеки един въпрос. Аз му благодаря много и вярвам, че наистина сте научили нещо малко, но важно от това, което сте прочели.

Можете да прочетете първото интервю със Стефан Йорданов – тук.

А ако искате да се заредите с малко химийка, като тази която ползва Николай Димитров, то посетете facebook страницата на аптека Inpharm, да се консултирате и да вземете най-доброто според Вашите нужди.

Следващата седмица продължаваме с човека за когото няма невъжможни неща, а дотогава дерзайте и не спирайте да тренирате здраво.

One thought on “Николай Димитров: Защото ние ориентировачите сме…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *