Стефан Йорданов: За връзката треньор-състезател

Стефан Йорданов

Здравейте! Ето, че дойде време, да ви представя и интервютата, които направих през изминалите седмици с част от известните и добре познати състезатели в България. Въпросите, които им зададох са на две теми: Тренировъчният процес, подготовката и участието в състезания. Първо ще започна с интервютата за тренировъчният процес. Причината е, че сме все още в подготвителния период, което може да ви помогне малко или много да се подготвите по-добре за предстоящите състезания. Надявам се да ви бъде интересно и най-вече полезно.

Днес ще ви представя Стефан Йорданов и за това какво е нужно на един състезател да се подготви успешно, като сподели неговия опит и знанията, натрупани през годините. Стефчо е момче, което въпреки здравословните си проблеми и трудностите през които е преминал е постигнал много високи резултати през годините.

Ето какво отговри и той.

 1. Голяма част от по-опитните състезатели в България нямат треньор. Ти имаш ли треньор? Защо?
 • Имам треньор. Смятам, че всеки състезател, който иска да постигне някакви успехи в ориентирането, трябва да работи с треньор. Проблемът на българското ориентиране е, че обикновено връзката треньор-състезател се случва дистанционно, от което няма никаква полза.
 1. Използваш ли тренировъчен план, който да следваш или тренираш ден за ден? Кой го изготвя, какво вклюва, и за какъв период от време е?
 • В момента не ползвам. Обикновено разделям тренировъчния си план на макро и микро равнище. Поставям целите си за годината, след което разделям подготовката си на фрагменти. Следя за разнообразието на тренировките и моментното ми състояние.
 1. Приоритизираш ли своя тренировъчен процес според това дали си в състезателен или подготвителен сезон? До колко е важно това според теб?
 • Естествено.
 1. Знаем, че през зимните месеци протича нашия подготвителен сезон за следващата година. В какво се изразяват най-често тренировките ти през него и какво включват те?
 • В бягане.
 1. Как запазваш формата си по време на състезателния сезон? Знаем, че в нашия спорт програмата от състезания е много интензивна, а също така и продължителна.
 • Почивам.
 1. Да отворим въпроса и за хранителните добавки. Използваш ли такива, с какво ни помагат те и за какво трябва да внимаваме?
 • Не ползвам.
 1. Друг важен елемент са техническите тренировки. Къде попадат те в твоята подготовка и как балансираш между техническата и физическата подготовка?
 • За жалост – не балансирам.
 1. На какво трябва да наблягаме по време на техническите тренировки, така че да се възползваме максимално от тях?
 • На концентрацията. Всяка техническа тренировка, пробягана без фокус върху нея, е загуба на време.
 1. Какъв съвет би дал/а на младите състезатели по ориентиране в България за тяхната подготовка?
 • Да се кефят и да не се взимат твърде на сериозно.

 

Благодаря на Стефчо за отделеното време и за това, че сподели с нас неговият опит и знания. Благодаря му също и за помощта, която ми указа при създаването и редактирането на въпросите.

Следващият път продължаваме с човек, който твърди, че никога не е тренирал професионално, но пък резултатите му на национално ниво, показват друго. Може би тайната се крие някъде другаде?

Надявам се да ви е било интересно и полезно.

Ще ви помоля за обратна връзка отдолу като коментар, какво ви харесва, също така, какво смятате, че може да се подобри занапред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *