Състезание: Как да се подготвим за него

подготовка за участие в състезание по ориентиране

Дойде момента и за една статия за това как да се подготвим за състезание по ориентиране. Много скоро те ще започнат и е важно да знаем от къде можем да подберем информация за тях, за да може да изградим предварителна стратегия и яснота за действие по време на състезанието.

Предварителната подготовка е много важна, защото тя ни дава представа за терена, спецификата на района, на какво можем да разчитаме, какво да очакваме и т.н. Така след като сме се информирали достатъчно добре, когато дойде съответното състезание, ние ще сме по-уверени в самите себе си, защото имаме изградена стратегия на база спецификите на съответния район. На база тази информация можем да структурираме и нашата подготовка, която да бъде колкото се може по-близко до спецификите на състезателния район.

Днес ще си говорим за различните начини по които можем да се подготвим за състезание. Аз правя това основно, когато ми предстои важен старт от държавния спортен календар например. Разбира се, може да правите такава  подготовка за всяко едно състезание.

Ще се опитам най-вече да споделя това, което съм натрупал като знания през годините, понеже не открих кой знае каква информация с която да си помагам.. Така че ще съм ви благодарен ако смятате, че нещо е непълно, неточно или има какво още да добавите, моля да го споделите в коментарите.

Е нека да започваме!

Подготовка за състезание

Бюлетин: Това е нещото, което ни дава най-много информация за съответното състезание. В него се дава цялата информация покрай дадено състезание: терен, растителност, пътна мрежа, дължина на маршрутите, специфична информация (например сечище или нови пътеки, които не са отразени на картата), парче от картата с което можем да се запознаем и др. Несъмнено бюлетина е едно от нещата, които трябва да прочетем преди всяко състезание, без значение от ранга или важността му. Добре е да осъзнаем, че тази информация ни е дадена от самите организатори, които са запознати с особеностите покрай проявата.

Стари карти: Попринцип те също биват давани от организаторите, но разбира се, някой път такива липсват, защото картата е нова и затова гледаме парчетата от новите карти. Те ни дават важна информация относно цялоста на района и какво представлява като терен, растителност и всичко останало при това нагледно. Може да е имало състезание на тази карта преди с gps проследяване, което също може да се анализира или пък на съседните райони. Старите карти, имат и своя недостатък, защото това, което е било преди години, може да няма много общо със сегашния момент особено за градските карти, където днес е поляна, утре основи на стоеж.

Лагери в страната: Едно от нещата, които може да се направи е да се намерят близки до състезателните райони тук и да се проведат тренировки на тях. Това се прави най-вече, когато подготовката е за международните стартове, но пък защо не, ако имате цел за някое състезание от национално ниво, да видите алтернативите и да направите такава подготовка за него на близък по специфика на него район.

Лагери на съседни райони: Това е нещо, което може би е най-добре би ни подготвило. Тренировки на съседните на даденото състезание район, ни дават най-ясна представа за всичко свързано с него. Затова и много национални отбори, включително и българският, провеждат тренировъчни лагери на съседните на тях райони.

Разработване на свои маршрути: За целта ползваме старата карта на района. Можем да си разработим сами маршрути на база информацията от организаторите (например дължината и броя контролни точки). Това лично не съм го правил, но съм чувал за случаи, когато почти се е отцелвал  маршрута на състезанието.

Използване на google maps: Не съм чувал някой да го ползва, но на мен ми помага да погледна самия район от близо и да придобия още по-голяма представа за него. След като пусна човечето (street view), и заедно със старата карта се разходя по улиците, мога да забележа дали има някаква промяна спрямо преди и съответно да видя къде на картата е тази промяна. Това е достъпно за спринтовите дистанции поне за сега, но пък е възможност да научим още нещо.

Разговори с треньори и състезатели, които вече са били там: Защо да не питаме и хората които са били там? Те биха ни дали доста ясна представа за района и неговите специфики, какви варианти да избираме, изводи които са направили и като цяло за какво е нужно да внимаваме и следим.

Това е всичко, което смятам, че е важно и се надявам да ви бъда полезен в следващата ви подготовка за важно за вас състезание, на което искате да се представите на ниво. Със сигурност има какво още да се напише по темата, затова ако има с какво да допълните, моля да го споделите в комендар под статията.

Ако ви е харесала статията и сте научили нещо полезно, споделете я, за да достигне до повече ориентировачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *