Валентин Каменаров: Правилото”проба-грешка”…

Валентин Каменаров

Здравейте! Както казах от днес е време и за мнението на треньорите. Смятам, че то е също толкова важно, защото именно те са хората, от които ние се учим. Те са хората, които имат богатия опит на състезатели, но и на треньори, а да си треньор, повярвайте ми не е никак лесно. Нужни са различни качества и умения от тези на един състезател. Даже съм чувам, че не всеки състезател който постига високи успехи, може да стане добър треньор.

Днес е време за един треньор който аз много уважавам и това е – Валентин Каменаров. Първата ни среща бе през 2015 година. Тогава той беше ръководител на националния отбор за 16-18 годишните. Бях изненадан от начина по който подхожда към състезателие, как се старае да обяснява нещата по лесен и прост начин, за да бъде разбран от нас. По време на анализите навлизаше в детайли за всяка една отсечка, независимо дали е допусната грешка или не.

Няма какво повече да кажа аз, време е от тук нататък да дам думата на него и да видим какво е споделил с нас.

Валентин Каменаров

Кратка визитка: 

  – Клубна треньорска кариера от 1974 год и досега.                              – Треньор на различни гарнитури на Националните отбори в  периода.                                                                                                      –  1993 – 2016 г.. Водил отборите на България  на редица Европейски и  Световни първенства, на Балканските шампионати.    – От 2004 до 2016 г.  – Председател на Треньорския съвет при БФО.                                                                                                            – Подготвил 17 състезатели от своя клуб, участвали на Световни и Европейски първенства

 

 1. Голяма част от по-опитните състезатели в България нямат треньор. Каква е причината според теб, те да предприемат тази стъпка? Защо е важно един състезател да има треньор?
 • Да, това не е добре.  Състезателите , подготвящи се без личен треньор винаги изпитват някакви затруднения в своята подготовка. Те достигат до определен обем от свои знания как да провеждат тренировъчния си процес след дълги години натрупан собствен опит. При тях в повечето случаи важи правилото”проба-грешка” и това може да доведе до нежелани контузии, недостигане на определена върхова форма или другата опасна крайност – претрениране, както и липса на мотивация след напразно хвърлен труд, но без успехи.
 • Причините, в настоящия момент, към клубовете да няма достатъчно отдадени за ориентирането треньори са комплексни – слабо заплащане, отделяне много лично време в името на спорта и в услуга на състезателите. Когато даден човек, треньор работи и на друго основно място, това е също проблем.  Връзката БФО – треньорска колегия – има какво да се желае.
 1. Важно ли е да се използва тренировъчен план за подготовка на състезателтите? Какво трябва да се вземе в предвид, когато дойде времето за изготвянето му?
 • В цял свят елитните спортисти, подготвящи се за сериозни шампионати тренират под план и под ежедневен, ежеседмичен контрол от своите треньори. Подготвянето на един тренировъчен план на даден спортист не е проста работа. Изисква време, изисква добра преценка, съобразена с всеки състезател.  В зависимост какъв е планът – годишен, двугодишен или по краткосрочен се изисква точно разпределяне на подготовката на съответни периоди: подготвителен, специално подготвителен, състезателен със съответните върхове. Много са важни и микроциклите на отдих, защото претренирането също е сериозен проблем. Треньорът трябва да се съобрази и със спецификите на дадения състезател. Да направи така, че той да има нужната мотивация и убеденост, че тренирането под план ще му даде много повече бъдещи успехи.
 1. Трябва ли да се приоритизира тренировъчния процес, според това дали един състезател е в подготвителен или състезателен сезон, както и целите които се поставят? До колко е важно това?
 • Важно е ! Едни са спецификите на тренировките в подготвителния период, други са в специалноподготвителния, трети са в състезателния. Майсторството при изготвянето на дадения план е съобразяването на обем с интензивност.  Не веднъж сме забелязвали състезатели достигнали своята върхова форма в началото на състезателния сезон, а не на отговорните за тях състезания.
 • В моята дълга кариера като състезател и аз съм правил немалко грешки в тази посока. Една от тях бе, че доста  години се стремях да участвам на почти всяко състезание и задължително да съм в тройката, без да се съобразявам с ранга на състезанието и в какъв период на подготовка съм. Това ми доведе редица травми, които после отшумяваха бавно и не бях ”боеспособен” на важните стартове. Тук е важната роля на треньора – да управлява добре подготовката на своите състезатели. Но е важно и те да са старателни и да приемат опита на по-възрастните.
 1. Знаем, че през зимните месеци е подготвителния сезон за следващата година. На какъв вид тренировки е нужно да се наблегне и какви качеста и умения е нужно да развием и усъвършенстваме през него?
 • Всеки треньор си има своя философия за изготвянето на плановете на състезателите подготвителния период. Но основното е – без достатъчно натрупан обем през този период не може да се иска някакво по-нататъчно развитие като успехи. Преди години имаше сериозно залитане да се прави голям, много голям обем от порядъка на 650-750 км на месец. Сега според мен е нужно това да се преосмисли. Съвременното ориентиране изисква в подготвителния период да се варира и със скоростта, с  динамиката на тренировките. Особено за нашия спорт е важно съчетанието-тренировката да бъде и с карта, там където е възможно.
 1. А какво е нужно за да се запази формата по време на състезателния сезон? Знаем, че в нашия спорт програмата от състезания е много интензивна а също така и продължителена.
 • За тези състезатели, които имат по-високи цели трябва да спазват стриктно плана на треньора си. Да вярват на треньорите в нашия спорт, които в повечето случаи работят безкористно и всеотдайно, за да могат тези, които имат желание да се развиват, наистина да се развиват!  Ориентирането е комплексен спорт и изисква съчетание на доста умения. За да се запази спортната форма по време на състезателния период трябва добре да се преценява всяко участие в дадено състезание. Какво целим и какво искаме с това участие. За мен е неправилно да се участва безцелно на всяко състезание, да не се преценява кое е важно и кое може да се пропусне. Говоря за състезателите с по-високи цели, стремящи се да защитават името на нашата страна на Световните и Европейски спортни форуми. Даже в последното десетилетие имаме такива случаи на не добра преценка.
 1. Да отворим въпроса и за хранителните допавки. Кога един състезател да взема добавки, на каква възраст трябва да бъде, с какво да се внимава и има ли полза от тях?
 • Възстановяването за всеки спортен индивид е особенно важно! То не бива да се пренебрегва. Възстановяването е основна, взаимосвързана част от основните подготовки – физическата, техническата, тактическа и психическа. За радост в нашия спорт имаме сериозни капацитети в това направление – доктори и фармацевти, които винаги са откликвали на нуждите на Националните отбори, когато става дума за тази тема. Здравко Тарълов – баща и син, Николай Димитров и др. –  винаги са на наше разположение, когато ги потърсим за съвет.  Вярвам, че в следващо Ваше интервю ще отправите към тях тези въпроси и ще бъде чудесно всички отново да си обогатим познанията. Мисля, че не бива да изложа по тази тема свои мисли, за да не подведа някого в неправилна посока. Но възстановяването, изразено чрез  хранителния режим, съня като почивка и спазването на определен дневен ритъм са много важни за състезателите.
 1. Друго важно нещо, са техническите тренировки. Къде е тяхното място в подготовка и как се балансира между техническата и физическата подготовка?
 • Аз, като треньор винаги съм държал на един добър баланс между видовете тренировки. Даже в много случаи голям превес давам на техническите. Те са основата на нашия спорт.  Все едно да сме футболисти и да бягаме само и да ни дават да играем с топката само на мачовете. Познайте какъв ще е резултатът от нашата игра? Спортното ориентиране също е игра и нашата топка е картата. Колкото по-дълго сме в контакт с нея – толкова по-добре ! За жалост в много от регионите, където живеем нямаме възможност за качественни технически тренировки, поради липса на нови карти, на по-трудни технически райони и т.н. Но в съвременния етап , в който живеем – интернет възможностите са огромни да компенсираме това. Кабинетната техническа подготовка е също така особенно важна. Важна за тези, които имат цели, които искат да се рзавиват.
 • Ще дам пример със себе си като ученик. Веднага след училище като се върнех в къщи забравях за храненето, защото поне 30-40 мин отделях за гледане на папки с карти. Да имах такава възможност да имам картите на мс. Ана Чолакова и това ми доставяше такова удволствие да следя по маршрутите вариантите като си избирам мои варианти и забравях за обяда. Много интересно ми беше. А сега с тези съвременни технологии – картите от цял свят са при нас и какво по хубаво от това. Стига всеки да има желание и време . Винаги съм казвал, че ние в българското ориентиране на почти всички нива сме аматьорски спорт, но трябва да подхождаме доколкото можем професионално. Имаме много примери с наши изтъкнати състезатели за това.
 1. На какво трябва да набляга по време на технически тренировки, така че, да се извлече максимална полва от тях?
 • Да се тренира, по възможност, на техническите тренировки различните видове техники. Всеки треньор знае какви слабости допуска даден състезател и трябва да се набляга да  тренира тази техника още един път и още един път.
 • Важен момент са клубните и националните тренировъчни лагери. За националните състави преди всяко отговорно първенство да се правят лагери на районите, осигурени от организатора-домакин. Последните 20 години, и не само, БФО прави всичко възможно това да се случва. 
 • В моя треньорски архив имам доста папки с изписани записки от всеки тренировъчен лагер на Националните отбори. Тези записки с изводи за спецификата на районите, построяването на маршрутите,  какво да очакваме на даденото Световно са винаги от полза в последния етап на подготовката, най-важния етап. Тези наши състезатели, и особено от нашия клуб, които имат пълното ни доверие в планировката сме ги научили да си правят на момента такива записки, след всяка тренировка, защото впечатленията и изводите тогава са най-ярки и винаги са в помощ за в бъдеще.
 1. Каква е ролята на треньора в подготовката на състезателите?
 • Мисля, че отговорих на този въпрос с предходните мои мисли.
 1. Какъв съвет би дал/а на състезатели по ориентиране в България за тяхната подготовка?
 • За тези, които си имат поставени цели – да не се отказват да ги преследват. Да следват моето мото в живота и по-специално в спорта” Всеки положен труд , понякога по-рано, но много често и по-късно – винаги се възнаграждава”. Възнаграждава се не на всяка цена материално, но моралната му стойност е много по-ценна !
 • Вярвам, че тези мои мисли и споделен кратък опит ще амбицират много наши млади състезатели, че ще имаме сериозни наследници на Никола Беделев, Петранка Енчева, Кирил Николов, Станимир Беломъжев. Пепа Милушева, Пламен Джамбазов, Антония Григорова, Иван Сираков,  незбравимите Иван Ненов, Васил Шандурков и редица, редица наши заслужили национали!

Както винаги, изключително детайлен във всяко едно отношение. Според мен дал много важни неща, над които ние трябва задължително да се замислим и да извлечем ползи за себе си.

Следващата седмица продължаваме мнението на треньорите, разбира се то ще бъде на другата тема – подготовка и участие в състезания.

Предишното интервю с Апостол Атанасов може да прочетете тук.

Ако ви е харесала публикацията и сте научили нещо полезно за себе си, то може да я споделите.

до следвашия път!

One thought on “Валентин Каменаров: Правилото”проба-грешка”…

 1. Браво Вальо,
  това, което сте направили с Камен за българското ориентиране е повече от безсмислените боричкания за власт. Вола,вяра и пълна дувера в треньора е гаранцията за успех във всеки спорт. А ти си то доказал. Много твои последователи са необходими за бъдещето на този единичен спорт. Благодаря ти от името на всички истински ориенировачи, защото както казвах преди 40г., това е :“Първия космически спорт“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *