Валентин Шишков: Много пъти съм бил…

Валентин Шишков

Здравейте! Ето, че с това интерво, слагаме краят на тази полезна серия от статии. Отново отговорите на въпросите ще бъдат от мен. Както казах миналия път, смятам, че е най-правилно да споделя и своите знания натрупани през годините, а не само да споделям труда и знанията на другите.

Целта, която имах с всички тези интервюта последните два месеца е да бъдат споделени знанията на едни от най-изявените състезатели и треньори в България, с които всички останали да се запознаят и поучат от тях, било то състезатели или треньори. Вярвам, че всичко това ще помогне малко или много поне на тези, които се опитат да вникнат в нещата по-надълбоко и приложат наученото и най-вече малко да се развие ориентирането в България в по-правилна посока.

Е, нека да започваме и със самите отговори.

 1. В какво се състои подготовката ти преди състезание? Каква информация се опитваш да събереш за съответното състезание, район, карта и др.? С какво ни помага тази информация?
 • Общо звето всичко, което трябва да се вземе предвид като предварителна организация и подготовка, бе казано от останалите така, че няма да прочетете нещо ново.
 • Моята цел тук е, да намеря възможно най-много информация за съответното състезание: бюлетин, стари карти, информация, терен, растителност, анализи от лагери за самото състезание (ако е имало такива) и т.н. Може би единственото ново тук , което ще споделя е, че за спринтова дистанция използвам и street view в google maps, с цел да погледна колкото мога повече от самия район на състезанието.
 1. Загрявката е важна част от всяко едно състезание. По какъв начин протича твоята загрявка? Какво включва и с каква продължителност е?
 • Загрявката не е само за подготовка на тялото , но и на ума. Важно е разбира се, да загреем тялото, за да бъде подготвено за предстоящото състезание. Важно е обаче, как ще се подготвим и психически: какви мисли, ще ни минават през главата, как си представяме състезанието и т.н. Както се казва, състезанието може да го загубите още преди то да е започнало!
 • Моята загрявка протича на първо четене според дисциплината, която ми предстои. За спринтова дистанция, загрявам по-интензивно и с по-голяма продължителност, а за дълга дистанция с по-ниска интензивност с цел да вработя, за да се чуствам конфортно, но без да прекалявам (нивата все пак е дълга). Както казах обаче, загрявка има не само за цел, да загреем тялото, но и нашата умствена нагласа. Аз лично се старая да бъда в настоящия момент и да мисля за това, което се случва сега, а не за краен резултат, класиране и какво може да се случи и много други съпътстващи мисли.
 • Бих искал да споделя нещо тук към всички вас. Когато загрявам, виждам много,  най вече млади състезатели, които застават 20-30 минути преди да им дойде старта пред първата стартова клетка и чакат да им дойде минутата. Моят съвет е да си използвате времето пълноценно и да загрявате било то и 5 минути с някое и друго упражнение. Знам, че не е най-приятното нещо, ама си трябва.
 1. Как се справяш с психическото напрежение преди състезание? Знаем, че това е сериозно предизвикателство, а и проблем на много състезатели…
 • Трудно! Може би, това е най-слабата ми стана в ориентирането. Много пъти съм бил на добро физическо и техническо ниво, но психически не, което ми е коствало много. Разбира се, това също се тренира както всичко останало, и от скоро се старая да наваксвам и в тази насока.
 1. Знаем, че доброто/лошото начало на едно състезание до голяма степен определя и крайния резултат. Разкажи ни за твоя подход в тези първи минути на състезанието. Спазваш ли някакви правила, които ти помагат?
 • Като цяло, поне аз не подхождам с по-бавна скорост за първите точки. Това, което се опитвам да направя е да науча колкото мога повече за района, терена, гъстотите и т.н, за да знам на какво мога да разчитам и вярвам в последствие. Разбира се, нужно е да си имаме едно на ум. Все пак сме свежи и още от старта искаме да ,, мачкаме“, и е много лесно да допуснем грешка с която после никак няма да се гордеем.
 1. Имаш ли някаква стратегия или нещо, което ти помага да се представиш добре по време на състезание?
 • Основната стратегия ми се основана на предварителната подготовка. Разбира се, по време на самото състезание, според това, което съм видял като специфика на самия район и терен, разстителност и други фактори, може да направя някакви корекции в стратегията, като на база на какво да разчитам при избора си на вариантите примерно.
 1. Да предположим, че допускаш грешка и не знаеш къде се намираш. Какъв подход ще използваш, за да се справиш със ситуацията?
 • На първо място да остана спокоен, за да мога да мисля трезво. Всички мисли от рода: охх ама пак се загубих, всичко свърши и много други не мисля, че са много полезни особенно в такъв момент. След това връщам картината назад: кое е последното място на което със сигурност бях, какво направих след това. Сверявам района около мен с картата и търся ориентир, по който да открия местонаходжението. Ако се налага се връщам и до последното място на което съм сигурен, че знам къде съм.
 1. Защо е важно да разпускаме след състезание? Каква е ползата от него?
 • Както загрявката се прави, за да загрееш, разпускането се прави, за да се охладиш, ако може така да се каже. Като по-малък пренебрегвах тази част след състезание с мисълта ,, до сега бягах нагоре и надолу по баирите, едва си стоя на краката, пък и да разпускам, от къде на къде“. Разбира се това се промени с времето и след всяко състезание, колкото и да съм уморен, разпускам дори и малко. То се състои осново от леко бягане около 10 минути и стречинг упражния. От скоро ползвам и една вълшебна джаджа, наречена фоумролер за самомасаж.
 1. След като вече е преминало състезанието, идва време за анализ. По какъв начин правиш това, така че да извлечеш максимална полза от него?
 • Първото нещо, което се случва е коментирането с другите състезатели: кой какъв вариант е избирал, къде е грешал, къде не е, сравняване на сплитове и др. Следващото е свалянето на gps- сигнала от часовника ми и налагенето върху картата. Там вече се вижда подробно, къде точно съм бил, къде съм се забавил повече и още много статистика и информация, която можеш да анализираш. Ако е имало gps-проследяване на самото състезание, ползвам и него. Накрая разбира се, си правя изводи като: какви грешки съм допуснал, какви са причините за тях, на какво трябва да наблегна на тренировките или на следващия старт.
 1. Какъв съвет ще дадеш на младите състезатели, когато те застанат на старта?
 • Може би на първо място да вярват в себе си и своите възможности и да знаят, че това е просто поредното предизвикателство с което ще се справят. Да бъдат концентрирани дори и в напечените ситуации. Да мислят за това, което се случва сега в момента. Да дават най-доброто от себе си във всеки един момент за всяка една точка. Да знаят, че труда и усилия които полагат, не са напразно. Да знаят също, че дори и при лош краен резултат, не трябва да се демотивират, а да положат още повече усилия, за да може следващият да бъде успешен.

Е, това е.

Първо, искам да благодаря на всички, които се съгласиха да отговорят на въпросите и разбира се, те да бъдат публикувани на моят сайт. Без Вас, всичко това сега нямаше да го има.

Второ, надявам се всичко това да ви е харесало и искам да ви посъветвам да прочетете отново всички интервюта, за да си припомните и систематизирате всичката тази информация, защото тя е много важна. Може да ги намерите тук.

В следващите седмици, ще продължа да качвам информация, която смятам, че ще бъде полезна, като съм замислил да направя отново интервюта, но този път въпросите да бъдат насочени към изявените наши юноши и девойки. Темата ми бе дадена от вас за което благодаря и вярвам , че те са тези които ще отговорят най-искрено и правилно ( не че има правилни и неправилни отговори:D).

Ако ви е харесала статията и сте научили нещо полезно, споделете я, за да достигне до повече ориентировачи.

До следвашия път!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *