Валентин Шишков: С времето се научих…

Валентин Шишков

Здравейте! Ето, че се приближаваме към краят на тази дълга и интересна поредица от интервюта на изявени състезатели и треньори в България. Това е предпоследното от тях, като и на двете, отговорите ще бъдат от мен. Мисля, че е важно, но най вече правилно в крайна сметка да споделя и своите знания. Първото ще бъде, разбира се за тренировъчният процес, като ще се опитам да споделя колкото се може повече от моя скромен опит.

Е нека да започваме и да видим какви съм ги сътворил!

 1. Нека започнем с това. Голяма част от по-опитните състезатели в България нямат треньор. Ти имаш ли треньор или не? Защо?
 • Нямам треньор от около 4 години. Не ме разбирайте погрешно, не казвам, че е правилно или, че знам всичко и нямам нужда от такъв. Може би просто не съм попаднал на правилния човек с когото мога да работя добре. Затова през последните години, чета, говоря с други хора, уча се и гледам да бъда максимално адекватен в самоподготовката си, което разбира се не винаги се получава. Разбира се, за всеки един състезател е по-добре да има треньор. Той не е оня човечец, дето ти хвърля един тренировъчен план и ти казва ‚, е тва ще тренираш тая седмица“. Той е човека който те мотивира, когато нещата не вървят, сваля на земята, когато летиш из облаците, подкрепя във всеки един момент. Може би не толкова, да знае много начини и различи методики за подготовка, колкото начина по който може да ти въздейства психически, мисля, че е по-важен.
 1. Използваш ли тренировъчен план, който да следваш или тренираш ден за ден? Кой го изготвя, какво вклюва, и за какъв период от време е?
 • Използвам тренировъчен план, вече не знам от колко години. Преди беше в дневник, вече в екселска табла от 2-3 години. Изготвям си го сам. Попринцип е за едногодишен период или казано по друг начин, за главното състезание за което се готвя. От там връщам назад, виждам с какъв период разполагам и след това разделям периода на 2-3 по-кратки и различни периода на подготовка. Планувам тренировките за седмица напред, като са съобразени с периода в който съм, и мисля, че също е важно да се взема впредвив и моментното състояние.
 1. Приоритизараш ли своя тренировъчен процес, според това дали си в състезателен или подготвителен сезон? До колко е важно това според теб?
 • Приоритизирам го разбира се. Това си е от изключителна важност, за да могат нещата да се случват стъпка по стъпка в правилната посока.
 1. Знаем, че през зимните месеци протича нашия подготвителен сезон за следващата година. В какво се изразяват най-често тренировкитети през него и какво включват те?
 • Осново наблягам на физическата подготовка и изграждането на добра основа за предстоящият състезателен сезон. Старая се да пробягвам по 400-430 километра месечно. Като обем не е кой знае колко значителен, но преди правих грешката да правя голям обем, но само това. С времето се научих да наблягам и на качеството на тренировките, а не само километри без покритие. За мен вече е важно да има работа на скорост, като темпови кросове, фартлек в пресечен терен, интервали на писта и т.н. В този период, също доста наблягам и на общо физическаката си подготовка.
 1. А как запазваш формата си по време на състезателния сезон. Знаем, че в нашия спорт програмата от състезания е много интензивна а също така и продължителена.
 • Да, програмата от състезания е доста гъста. Старая се да приоритизирам състезанията на които ще участвам и да избирам тези, които са на интересни райони и добре организирани, а не всяка седмица да участвам някъде. Също така, ги разделям на подготвителни (един вид тренировъчни) и на важни (държавни първенства, контролни стартове, международни стартове). Това ми дава време за възстановяване и разбира се, да продължавам да водя пълноценна подготовка. Защото какво би станало, ако всяка седмица сме на състезание и в същото време тренираме здраво межу тях? В един момент просто ще изпушим, я ще се претоварим, я някой контузиия или нещо друго.
 1. Да отворим въпроса и за хранителните допавки. Използваш ли такива, с какво ни помагат те и за какво трябва да внимаваме?
 • Ползвам, но като цяло не съм голям фен, затова гледам това да се случва умерено. Разбира се, мисля, че това е един важен елемент от цялата картина, и спрямо натоварването на което е подложено тялото ми, има нужда и от допълнителни средства за подпомагане възстановяването му . Не съм много компетентен в тази област, за това няма да давам никакви съвети, какво, как и кога да се взема. За тази цел, аз се консултирам с Николай Димитров, който е с голям опит в тази сфера и на база целите и нуждите ми, препоръчва възможно най-доброто.
 1. Друго важно нещо, са техническите тренировки. Къде те намират място в твоята подготовка и как балансираш нещатата между техническита и физическата подготовка.
 • Като цяло рядко правя технически тренировки, което може би е значителен пропуск в подготовката ми. А като се сетя що на брой карти има в града ми и неговата околност… Важни са! Чрез тях ние изграждаме различни аспекти от нашето ориентиране, както и навици, с които съответно се представяме добре или зле на състезание.
 1. На какво трябва да наблягаме по време на техническите тренировки, така че, да се възползваме максимално от тях.
 • Да знаем къде са проблемните страни в нашето ориентиране, и да се стараем да ги развиваме. Да бъдем максимално концентрирани през цялото време на тренировката. Да не забравяме обаче, да подобряваме и силните си страни.
 1. Какъв съвет би дал/а на младите състезатели по ориентиране в България за тяхната подготовка.
 • Да си поставят високи цели и да ги преследват, но да се наслаждават на самият тренировъчен процес и да са фокусирани върху това, да се развиват и израстват. Да не спират да се учат и да мислят как могат да бъдат по-добри, по-умели, по-успешни. Може би най-важното е да се забавляват във всеки възможен момент, защото ако не ни е забавно, то какъв е смисъла да го правим?

Е, това бяха моите отговори. Надявам се да ви е било интересно, докато ги четете.  Също така, се надявам и да съм ви бил полезен.

Следващата седмица идва и края на всичко това, отново с моите отговори на другата тема – подготовка и участие в състезания.

Може да прочетете предишното интервю с Красимир Данаилов тук.

Между другото, ще съм Ви благодарен, ако имате идеи или нещо, което искате да прочетете, да го споделите като коментар на тази публикация.

Ако ви е харесала статията и сте научили нещо полезно, ще ви помоля да я споделите, за да достигне до повече ориентировачи.

До следвашия път!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *