Защо е важно разпускането

разпускане

Здравейте! Време е да си поговорим малко по-конкретно и за някои от нещата, за които стана на въпрос в интервютата досега (Можете да ги намерите тук). Днес ще отделя внимание на разпускането след тренировка и състезание. Започвам отзад напред, но по мои наблюдения, това е по-пренебрегваната част между загрявка и разпускане от състезателите, дори и мен, затова именно ще започнем с нея.

По-конкретно ще си говорим за разпускането, непосредствено след самото бягане. Защо е важно да го правим, каква е ползата от него, как да го правим, като тук ще споделя това, което правя аз. Ще се опитам да бъде максимално разбираемо, но и полезно.

Защо е важно да разпускаме след състезание и тренировка.

След интензивно натоварване, тялото ни е изморено, затова е важно да направим това извеждане на организма от работен режим, като така стартираме и цикъла на възстановяване. Разбира се, ще е нужно да положите още малко усилия, за да се случи това, но пък хората са казали, че е за хубаво.

Разпускането има за цел да възстанови нормалната работа на организма. С него подпомагаме стартирането на възстановителните процеси, ускоравяваме изчистването на отпадъчни вещества, нормализираме работата на сърдечно-съдовата и нервната система, също така дишането и като цяло фунционалното състояние на тялото ни. Подпомага също отпускането на натоварената и скована мускулатура и възвръщането на нормалната им дължина, което пък спомага за по-бързото възстановяване и намаляване на болката. Разбира се, също толкова важна полза от разпускането е намаляването на риска от последващи контузии и травми в следващите бягания.

Какво правя аз когато разпускам

Първо искам да кажа, че това което правя аз, не означава, че всички трябва да правят същото. Имам предвид, че е нужно да се вземат някои фактори като: възраст, физическа подготовка и други. Също така, това, което съм си изградил като начин на разпускане не означава, че ще работи така добре и за вас. За тази цел, поговорете най-добре с вашите треньори или с някой, който може да ви даде възможно добър съвет за вас. Това, което правя аз е просто като една отправна точка от където можете да започнете. Сега нека ви споделя какво правя и аз.

Моето разпускане се състои основно от леко бягане, стречинг и самомазаж с фоумролер.

Леко бягане: Лекото ми бягане е около 2-3 км. Тук имам за цел да нормализирам работата на тялото си и да започна да подпомагам възстановителните процеси.

Стречинг: Целта тук е да отпусна мускулатирата и да възвърна дължината на мускулите си. Стречинга помага, мускулите да получат повече кръв и кислород и така по-лесно се изхвърлят и натрупаните в тях отпадъчни вещества. Също така се намалява и шанса от получаване на крампи и схващания.

Самомасаж с фоумролер: От скоро ползвам и този уред след тренировка. Като цяло ползите от него са сходни с тези при стречинга, но тук се засягат мускулите в по-голяма дълбочина.

Това са трите основни неща, които правя  непосредствено след тренировка. Ще споделя и още две които ми помагат също да се боря с умората.

Студен душ: Студен или по скоро хладък си вземам най-вече след интензивни тренировки. Основната Полза от него е, че намалява болките и възпалението в мускулите. Разбира се, не всеки път направо скачам под студената вода. Особенно зимата след като съм станал на шушулка. Тогава първо е топлата вода и чак след това хладката. В някой случаи, пускам студената вода само върху долните крайници. Не е от най-приятните ми занимания, ама ползите са си ползи и се прежалвам.

Да си вдигна краката на стената: Отново е основно след интензивни тренировки и след като го направя е време за едно дълго скролване из социалните мрежи. Така отново отпускаме мускулатурата и подпомагаме кръвообращението.

Това беше от мен за разпускането, надявам се да съм ви бил полезен и да съм ви показал, че разпускането е един важен и незаменим елемент от тренировката или състезанието. Има много информация по темата в интернет и стига да имате желание, може да научите много интересни неща.

Ако ви е харесала статията и сте научили нещо полезно, споделете я, за да достигне до повече ориентировачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *